گروهی از دانشمندان دانشگاه پلی تکنیک تومسک (TPU) در روسیه در حال استفاده از چاپ سه بعدی هستند که می تواند به پزشکان کمک کند تا حتی درمان بیماران سرطانی توسط پرتو درمانی را بهبود بخشد. محققان TPU، که در همکاری با موسسه تحقیقات سرطان Tomsk در این پروژه مشغول به کار هستند، یک روش برای چاپ فاکتورهای دزیمنی خاص بیمار را در بصورت سه بعدی چاپ کرده اند.
به طور خلاصه، فانتوم های دزیمتری، مدل های فیزیکی بدن انسان هستند که از سوی متخصصان پزشکی برای طراحی و برنامه ریزی درمان های پرتودرمانی مورد استفاده قرار می گیرند. مدل ها که معمولا استاندارد و کاملا هندسی ساده هستند، پزشکان را قادر می سازد تا پیش از هر جلسه رادیوتراپی، برنامه های درمان را بررسی کنند تا خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند.
یوری ، مدرس ارشد بخش چرخه سوخت هسته ای، گفت : بدون نیاز به توضیح است که پرتودرمانی یک دستکاری پزشکی جدی است که با خطرات خاصی همراه است. حال با این تکنیک برنامه درمان دقیق و تایید شده و کارآمدتر خواهد بود و بافت های سالم کمتر تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
یوری همچنین توضیح می دهد در حالی که فانتوم های دزیمنی موجود از مواد پلیمری ساخته شده اند که دارای تراکم مشابه با شاخص میانگین بافت های مختلف بدن هستند و بدین خاطر مدل های چاپ شده سه بعدی را می توان به بیمار از نظر آناتومی و تراکم بافت نسبت داد.
او گفت : استخوان ها، عضله ها و چربی های بدن بصورت پلیمری توسعه داده شده اند و تراکم یکسانی با بافت های بدن دارند و مواد افزودنی مختلف در ایجاد آنالوگ از انواع بافت کاربرد دارند و ما پیشنهاد می کنیم مدل های خاص بیمار را از تک تک قطعات بدن بر اساس داده های تصویری که برای هر بیمار قبل از پرتودرمانی جمع آوری می شوند را بدون هیچ دستکاری اضافی مورد نیاز ایجاد کنیم.
تاکنون محققان توانایی ساخت ساختارهای پیچیده سه بعدی را براساس آناتومی بیماران خاص داشته اند در حالیکه چگالی بافت های بیمار نیز تقلیل می کند. با استفاده از روش چاپ فعلی سه بعدی، ساخت مدل های فانتوم در کمتر از دو روز به پایان می رسد. سرگئی استوچبروف سرپرست پروژه می گوید هدف این است که هزینه ی مدل ها به اندازه 10،000 روبل (حدود 175 دلار) باشد.
به طور کلی، مدل های فانتوم دزیمتری چاپ شده سه بعدی می تواند شرایط آماده سازی برای درمان های رادیوتراپی را بهبود بخشد، که می تواند درمان های سرطان را موثرتر کند.