دلایل مختلفی وجود دارد تا مجبور به چسباندن قطعات مختلف
پرینت سه بعدی خود شوید. یکی از اصلی ترین این دلایل زمانی است که قطعه چاپی بزرگ است و نمی توان آن را به صورت یکپارچه پرینت کرد. برای حل این مشکل طراح قطعه را طوری طراحی می کند که به صورت قطعات جداگانه باشد و بعد از چاپ به هم وصل شوند.
هنگامی که قطعات را با چسب به هم وصل می کنید ممکن است برخی درزها بسیار تمیز باشد و اصلا درز مشخص نباشد. اما گاهی پیش می آید که برآمدگی بزرگ و زشتی در قسمت اتصال ایجاد می شود! برای اینکه چنین مشکلی به وجود نیاید قبل از اتصال باید سطح دو قطعه قبل از استفاده از چسب کاملا صاف و تمیز شوند و حتی می توان از کمی سمباده زدن برای این کار استفاده کرد. چسب زدن نیز روش های مختلفی دارد که هر کدام مزایا و معایبی دارند.
در اینجا چند مورد را بررسی می کنیم:
Superglue
اکثر اوقات این چسب بهترین گزینه برای چسباندن سریع قطعات پرینت سه بعدی به یکدیگر است. استفاده از این چسب بسیار آسان است و شما می توانید بعد از چسباندن قطعات به یکدیگر انتظار نامرئی بودن درزها و پیوندی قوی را داشته باشید.
برای این کار باید به طور دقیق در مورد چگونه قرار دادن قطعات فکر کنید و قطعات را قبل از خشک شدن، به طور دقیق تراز کنید و حدود 1 دقیقه در جای خود محکم نگه دارید تا کاملا خشک شود.
از این چسب برای چسباندن اکثر قطعات به جز قطعات انعطاف پذیر می توانید استفاده کنید. Superglue هنگام استفاده، یک لایه نازک و سفت و سخت تشکیل می دهد که اگر روی یک ماده الاستیک قرار بگیرد به راحتی شکسته می شود.
این چسب برای پلاستیک های
PETG،
ABS و
PLA بسیار مناسب است. هنگام استفاده از آن با دستکش کار کنید و مراقب باشید با پوستتان تماس پیدا نکند.
Acetone
از Acetone یا رقیق کننده رنگ برای چسباندن قطعات پرینت سه بعدی که از ABS یا HIPS ساخته شده اند می توان استفاده کرد.
برای کار با این ماده باید لایه نازکی از آن را روی هر دو سطح مالید که این کار را با برس هم می توان انجام داد. باید مراقب باشید که بیش از حد از Acetone استفاده نکنید زیرا ممکن است به قطعه مخصوصا زمانی که نازک است، آسیب وارد کند.
روش کار به این صورت است که Acetone سطح را رقیق می کند و وقتی دو قطعه را به هم می چسبانید، لایه های دو سطح با هم مخلوط می شوند و بعد از این که کامل تبخیر شد، یک لایه پلاستیک فشرده و محکم و بدون درز تشکیل می شود. گاهی اوقات نیاز است تا زمانی که قطعات کامل خشک می شوند آن ها را با نوار چسب یا گیره ثابت کنید.
برای افزایش ایمنی کار باید Acetone را از سطوح داغ، شعله یا جرقه دور نگه دارید زیرا که بسیار قابل اشتعال است و بهتر است از آن در یک محیط باز استفاده کنید که باعث سرگیجه نشود.
Plumbers Cement
این ماده گزینه خوبی برای چسباندن قطعات ABS، PLA و HIPS می باشد. این چسب مبتنی بر حلال است و به همان روشی که Acetone عمل می کند، واکنش نشان می دهد.
با این چسب، پیوند بسیار خوب و محکمی برقرار می شود اما چون نوعی سیمان رنگی که معمولا زرد یا قرمز است، قابل مشاهده است. این ماده بسیار غلیظ، قابل اشتعال و فرار است و باید از هرگونه شعله و جرقه دور نگه داشته شود و حتما هم در محیط های سرباز و با تهویه مناسب استفاده شود.
Epoxy
یکی دیگر از راه های اتصال قطعات به یکدیگر Epoxy می باشد. این روش برای اکثر رشته ها کارایی دارد ولی ممکن است برای مواد انعطاف پذیر زیاد کارآمد نباشد.
از Epoxy می توان هم به عنوان چسب و هم به عنوان مواد پر کننده استفاده کرد. برای استفاده از این ماده زمان بیشتری باید صرف کرد. روش کار به این صورت است که معمولا این ماده در دو ظرف جداگانه بسته بندی می شود که باید قبل از مصرف با نسبت مشخص با هم مخلوط شوند و باید از روی دفترچه راهنمای آن ها این کار انجام داد. یکی از این ظروف دارای رزین اپوکسی و دیگری حاوی سخت کننده است. بعد از این که به طور کامل مخلوط شدند روی سطوح می مالیم و موقعیت قطعات به هم را ثابت می کنیم و چند ساعتی به آن فرصت می دهیم تا کاملا به هم چسبیده شوند و خشک شود. اپوکسی را می توان سمباده زد و رنگ زد.
Polyurethane and Silicone Glue
Polyurethane یا PU و سیلیکون برای اتصال و پیوندی قوی میان دو قطعه استفاده می شوند. این چسب برای اتصال قطعاتی که حداقل چند میلی متر ضخامت دارند استفاده می شوند و درزهایی نیز از خود به جا می گذارند.
برای خشک شدن چسب سیلیکون چند ساعت زمان لازم است، اما چسب های PU در عرض چند ثانیه خشک و محکم می شوند.
Hot Glue Gun
چسب های تفنگی راهی آسان برای اتصال قطعات به یکدیگر است. اگر چه این چسب ها بسیار قوی هستند اما کاملا مشخص است و باید 2 تا 3 میلی متر ضخامت داشته باشد و طراح باید این نکته را هنگام طراحی در نظر بگیرد. این چسب در عرض چند ثانیه خنک می شود و قطعات را به هم ثابت می کند.
این چسب برای مواد سفت و سخت مانند
PLA،
PETG و ABS بسیار مناسب است.
3D Pen
3D Penها همیشه نتایج خوبی بر جا می گذارند. قطعاتی که با این روش به هم متصل می شوند به دلیل اینکه از جنس و رنگ
فیلامنت زمینه برای اتصال آن ها استفاده می شود، به نظر می رسد که به صورت یکپارچه پرینت شده اند.
تنها نکته ای که در مورد استفاده این روش هست این است که نوع فیلامنت استفاده شده در پرینتر سه بعدی و قلم باید یکسان باشد. هنگام کار با این قلم نیز مراقب باشید چون فیلامنتی که از آن خارج می شود داغ است.
این نکته را نیز باید در نظر بگیرید که در تمامی روش ها اگر دو سطحی که قصد دارید به هم بچسبانید ناصاف هستند با سمباده ریز آن را صاف و صیقلی کنید. بعد از آن سطوح را با الکل تمیز کنید و اجازه دهید تا کاملا خشک شود تا اگر ذره چربی یا هر نوع کثیفی هست، پاک شود.